• en
  • nl

Het Sirius team wenst heel veel sterkte aan iedereen die op zijn of haar manier vecht tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan

Waterbehandeling is een evenwichtsoefening tussen chemie en temperatuur. Het handhaven van de pH en het in oplossing houden van alle mineralen bij temperaturen waar ze normaal zouden sedimenteren, is geen eenvoudige taak. Aangroei van ketelsteen kan kostbaar zijn en niet alleen omdat het de afgifte van warmte tegenwerkt. Aanslag kan de laminaire stroming van water en de beweging van turbines belemmeren. Als dit extreem wordt zelfs leiden tot productiestops en dure reparaties en/of vervanging.

De evenwichtsoefening was altijd eenvoudig: zoveel fosfaat houdt bij een bepaalde temperatuur zoveel calcium, ijzer, silicaten e.d. in oplossing. Maar fosfaten zijn zelf problematisch gebleken: ondanks hun efficiëntie in het oplossen van calcium en ijzer, hadden ze het nadeel dat ze slecht zijn voor het milieu. Algen houden van fosfaten – in aanwezigheid van fosfaten groeien zij veel sneller dan normaal tot het punt waarop ze het zonlicht blokkeren dat andere waterplanten nodig hebben. Deze waterplanten zorgen voor de zuurstof voor vissen en andere wezens, die sterven wanneer de waterplanten verdwijnen. Deze zogeheten eutrofiëring van oppervlaktewateren is een ernstig probleem, vooral voor degenen wier levensonderhoud afhangt van de visserij en de industrieën eromheen. 

Gelukkig zijn er nu fosfaatvrije waterbehandelingen beschikbaar. Sirius International voert Briteframe PESA en Briteframe PASP voor industriële waterbehandelingen en Briteframe MGDA en Britefream GLDA voor consumentenproducten. Dispergeermiddel Briteframe PESA bevat geen fosfaat en geen stikstof, terwijl Briteframe PASP wel een weinig stikstof bevat. Briteframe MGDA en GLDA zijn chelaten.

Het blijkt dat één plus één meer is dan twee: bij toepassing samen met Citribrite CAM (citroenzuurmonohydraat) is het anti-aanslag effect synergetisch. Uit tests uitgevoerd door Sirius International blijkt dat PESA en Citribrite CAM 30% meer calcium stabiliseren, zelfs bij lage concentraties (<2 ppm). Dit vertegenwoordigt een relatieve verbetering van 40% minder kalkaanslag. Bij Briteframe PASP en Citribrite CAM zijn de effecten iets minder indrukwekkend: calciumstabilisatie is ongeveer 10%; een relatieve toename tussen 15-20%. Dit betekent dat Briteframe PESA of PASP in combinatie met Citribrite 10%(PASP + Citribrite) en 30%(PESA + Citribrite) efficiënter zijn dan afzonderlijk.
Het Sirius Effect:

Milieuvriendelijkheid werd in het verleden geassocieerd met compromissen in kwaliteit en efficiëntie. Sirius bewijst dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Soms is het werkelijk mogelijk om het beste uit beide werelden te combineren. Nieuwsgierig om meer te weten te komen over Briteframe PESA en PASP, of wilt u de resultaten van onze tests bekijken? Bel ons vandaag.

© Copyright Sirius International Detergents BV | Sirius International Water Treatment BV